Stop met voedsel verspillen!

Voedsel heeft een belangrijke rol in onze maatschappij.
Koken is op dit moment een grote hype, en gezonde voeding is iets wat voor iedereen belangrijk is.
Toch denken velen niet aan de keerzijde van dit plaatje, namelijk hoeveel voedsel we eigenlijk verspillen.

Momenteel roept het Europees parlement op tot maatregelen om voedselverspilling in de EU te halveren. De cijfers liegen er niet om. In de EU wordt er 89 miljoen ton per jaar in de vuilbak gegooid!
Dit betekend 179kg per persoon. Als er geen actie wordt ondernomen zal die verspilling groeien met zo'n 40%.Wie is er dan juist verantwoordelijk voor deze grote getallen?

-huishoudens: 42%
- fabrikanten: 39%
- horeca: 14%
- detailhandelaars: 5%

Misschien denken velen nu dat dit een 'ver-van-mijn-bed-show' is.
Integendeel! Er zijn zoveel mensen die onder de armoedegrens leven. Zij moeten elke dag zien rond te komen met wat er is en wij gaan lekker koken. Als we hier allemaal ons steentje bijdragen, helpen we niet enkel degene die het moeilijk hebben om een volledige ( en ook nog is gezonde) maaltijd op tafel te krijgen, maar ook ons mileu gaat hiermee geholpen worden. Zoals bovenstaande cijfers dan ook weergeven, is het aan ons, de huishoudens, om grote maatregelen te treffen.

Wat voor maatregelen kunnen we dan treffen?

- we kunnen onze overschot aan voedselbanken schenken. Op sommige sites waar tweedehandsspullen verkocht worden heb je zelfs vraag naar gratis voedsel voor kansarme gezinnen. Als je even opzoekt , kan je echt heel veel mensen uit je eigen buurt helpen met wat melk, rijst, groentjes...

- we kunnen ook gewoon lekker creatief zijn en een restjesdag aanschaffen elke week!
Maak met de overschotjes gewoon opnieuw lekkere gerechtjes. Soepen, stoofpotjes, quiche... Dit vraagt een beetje creativiteit, maar dit kan een hele leuke twist geven aan gerechten.

- we kunnen ook zelf de houdbaarheid van voedsel gaan aanpakken natuurlijk. Vacumeren van voeding is hiervoor de ideale oplossing. We kunnen onze voeding zo 4x langer bewaren. Niet enkel het langer bewaren is een voordeel, ook de kwaliteit blijft behouden!
Zo zal vlees bijvoorbeeld geen vriesbrand krijgen.
Foodsaver vacumeersystemen maken deze manier van voedselverspilling tegen gaan wel heel leuk.
Zo zie je bijvoorbeeld dat de versheid van alle lekkere productjes behouden wordt.
Wat ook makkelijk is dat je gerechtjes in grote hoeveelheid kan maken en invriezen. Zo hoef je niet elke dag te koken en zijn er altijd lekkere gerechtjes aanwezig in je diepvries. Vlees of vis kan makkelijk snel gemarineerd worden en daarna kan je dit zoals een echte chef klaarmaken in de sous-vide.
Foodsaver bespaart je dus niet enkel voedsel, maar ook geld, tijd en plek in je diepvriezer of koelkast.Als wij nu allemaal op deze manier onszelf, anderen en het mileu kunnen helpen.
Waarom doen we dit dan niet?

Tijd om samen actie te ondernemen!Reacties

Populaire posts