Asperges op Vlaamse wijze.

Klassiekers, ik heb het al gezegd en ga het blijven zeggen, ze zijn er voor een reden. Er zijn gewoon klassiekers die we niet veranderen en die superlekker blijven. Oldschool dishes, daar is niks mis mee. Het blijft niet onopgemerkt, de aspergetijd is aangebroken. En koken met seizoensgebonden producten is een must! Met asperges kan je zoveel doen, in een van mijn vorige blogberichten zie je me groene asperges grillen. Maar vandaag houden we het gewoon traditioneel lekker en gaan we op een paar calorieën meer of minder ook niet kijken. Asperges zijn trouwens wel heel gezond, ze zijn vochtafdrijvend en reinigen het lichaam. Na een beetje research blijken ze ook een afrodisiacum te zijn, dat beloofd ;) .

Nog een paar kleine tips. Koop je asperges bij de lokale groenteboer, steun deze mensen en je krijgt goedkopere , verse asperges.
Hoe weet je dat je asperges vers zijn? Wrijf ze tegen elkaar en als ze piepen heb je een verse asperge.

 Wat hebben we nodig? (2 pers.)
12 witte asperges
4 eieren
200 gr goede boter
1 handje vol verse peterselie
Peper
zout
verse nootmuskaat ( probeer eens het verschil en je koopt nooit meer uit een potje)

Kook op voorhand je eieren 10 minuten zodat we hardgekookte eitjes hebben.
Kuis de asperges. Klinkt makkelijk, maar er komt toch een beetje vaardigheid bij kijken. Spoel ze dus af en pak een dunschiller, schil in heel fijne sliertjes de buitenkant van onder het kopje tot helemaal beneden. Snijd bij elke asperge het voetje ( ong. 2 cm ) eraf. Zo kan je ineens checken of ze goed geschild zijn. Nu heb je een hoge pot nodig , doe ze in koud water met wat zout en laat koken. Als het vuur kookt dan laat je ze nog 5-7 minuten zitten, afhankelijk van de dikte van de asperges.

Maak ondertussen te eitjes klaar. Laat de boter smelten op een zacht vuur. We gaan hier geklaarde boter van maken. Dit doe je door de boter te laten smelten en dan met een lepel de witte laag van de gesmolten boter te halen. Zo hou je de zuivere boter over en dit is dan geklaarde boter. Houd dit nog even warm op een zeer laag vuur. Pel de eitjes en plet deze in een kom met een vork tot dit fijn is. Versnipper de peterselie en doe deze erbij, meng dit geheel met de geklaarde boter.

Leg de asperges op een handdoek, en daarna op je bord. Doe onze mimosa ( eiermengsel) erop en kruid af met peper , zout en verse nootmuskaat.

Nog een paar verse takjes peterselie erop en je hebt een gerechtje dat je voor de grootouders zeker eens kunt klaarmaken. Met dit simpel gerechtje kan je zeker imponeren.

Smakelijk!

Reacties

Populaire posts