Salade Beaucoire met roze mayonaise.

Ik ben begonnen met een koksopleiding en ik vind het fantastisch! Mijn eerste lesje is gestart en ik kijk al uit naar de volgende. We zijn begonnen met de module 'koude keuken' en eerlijk gezegd dacht ik dat ik dit een beetje saai zou vinden. Maar dat is het helemaal niet. Er staan al leuke gerechtjes te wachten in de toekomst en ik ga zelfs leren vis te fileren en kip te ontbenen. Terwijl ik dit neer type besef ik dat dit voor mij veel leuker klinkt dan voor de meeste mensen :) .

De eerste les hebben we julienne leren snijden en (roze) mayonaise leren maken. Met echt wel een paar goede tips die ik wel kon gebruiken in mijn blog. Dus ik hou jullie op de hoogte van de 'geheimen' van de kokschool. En wie wilt er nu geen mayonaise leren maken die perfect je nagels matcht?! Verder vond ik het ook heel leuk om als een echte hulpkok 'OUI CHEF' te roepen als de chef van de keuken ons iets vroeg. En bevelen volgen is normaal niet mijn sterkste kant. ;)

Wat hebben we nodig? (4pers.)  20min bereidingstijd

1 wortel
1 appel
1 prei
1 selder
halve knolselder
paar champignons
1 witloof
100 gr gekookte ham
2 gekookte aardappelen
2 gekookte rode bieten
2 eierdooiers
halve citroen
1 lepel mosterd
olijfolie
witte wijnazijn
verse groene kruiden
peper
zout

Snijd de wortel, prei , selder en knolselder in blokjes van 6cm lang en 2 mm dik. Beetje moeilijk in het begin maar wel goed om je snijden te oefenen. Meng dit met een beetje witte wijnazijn, olijfolie, peper en zout.

Maak nu de mayonaise.
Doe de eierdooiers en de mosterd in een kom zonder hoekjes ( de meest ronde kom die je in je kast hebt staan) . Roer met een klopper en doe er stilletjes wat olijfolie bij terwijl je roert. Blijf roeren voor een paar minuten en blijf olie traag toevoegen tot je mayonaise krijgt.

Tip: als dit niet lukt, voeg dan een heel klein beetje water toe en blijf roeren. Je zal makkelijker kunnen emulgeren op deze manier.

Neem een heel klein beetje rode bietensap, citroensap , peper en zout om de mayonaise af te werken en meng dit.


Snijd de aardappelen en bieten in plakjes en leg deze op het bord.

Snijd de witloof , appel,champignons en ham even fijn als de rest van de groenten, meng deze onder de julienne en werk voor een laatste keer af met olie, wijnazijn en peper en zout.

Leg dit in een torentje op de aardappelen en bieten. Doe de mayonaise erbij en werk af met verse groene kruiden zoals dragon, kervel, peterselie..

Eerlijk gezegd, geen gerechtje dat ik zou klaarmaken voor bezoek. Maar de roze mayonaise vond ik wel iets om te onthouden om te serveren bij andere gerechtjes.

We hebben het alvast gezellig met de klas opgegeten en genoten van onze prestatie.

Smakelijk!

Reacties

Populaire posts