Chili sin carne

Een maand ben ik al veggieminded aan het eten. Ik eet nog wel vis af en toe maar vlees ligt even van het menu af. Waarom? Wel, de vleesindustrie is jammer genoeg het meest vervuilende aspect van onze aarde. Verder vraag ik mij ook af of alle dieren wel op een moreel rechtvaardige manier gedood worden en als laatste punt, vlees is ook niet gezond als je er heel veel van eet. Varkensvlees is een van de grootste oorzaken van darmkanker. Ik vraag dus zeker niet om allemaal vegetarisch te worden, maar denk wel na voor je dat stukje vlees in de winkel koopt. Zorg zeker dat je nooit vlees weg hoeft te gooien en eet minstens een dag per week gewoon vegetarisch. Vegetarisch kan ook echt heel lekker zijn. Durf ook bij je slager te vragen welk vlees verantwoord is gestorven. Er zijn enkele vleessoorten of zelfs slagers die werken met vlees van dieren die goed behandeld worden of van boerderijen komen.

Om jullie dus warm te krijgen voor vegetarisch eten ga ik vandaag een heerlijke chili sin carne maken, ofwel een chili zonder vlees. ( Als je het niet tegen je carnivoor van een vriendje zegt , weet die het zelfs niet dat het vegetarisch is ;) )

Wat hebben we nodig? ( 2pers. ) 40 min. bereidingstijd
200 gr Seitan gehakt ( dit kan je gewoon bij Delhaize en Albert Heijn kopen)
200 gr bruine rijst
1 blik tomatenblokjes
100 gr rode bonen uit blik
50 gr mais uit blik
1 chilipeper
1 rode paprika
1 ui
1 teentje look
2 wortelen
100 gr zure room
verse koriander
chilikruiden
komijn

Zet kokend water op om de bruine rijst 18 minuten in te koken.
Snijd de ui,chilipeper en knoflook fijn en fruit deze aan op een zacht vuur. Snijd de wortel en paprika fijn en doe deze erbij. Stoof alles even aan en doe er al flink wat komijn en versneden koriander bij.
Doe dan het gehakt, bonen , mais en tomatenblokjes in de pot en kruid alles af met chilikruiden.

Laat alles een half uurtje op een laag vuurtje pruttelen. Kruid nadien nog af naar smaak met koriander. Serveer dit alles met zure room, zodat als het wat pittig wordt je gewoon een hapje zure room kan nemen.


Bon appetit! XReacties

Populaire posts